Back to news

Martin Defauwes en Cherien van Ampt over tien jaar Varrlyn

10 June 2020

Varrlyn bestaat tien jaar. Tijd voor een feestje zou je zeggen, maar dat zit er momenteel natuurlijk even niet in. Om het mooie jubileum niet geheel ongemerkt voorbij te laten gaan, blikken we terug én vooruit met medeoprichter Martin Defauwes en business developer Cherien van Ampt. 

“Ik had niet verwacht dat we zouden uitgroeien tot wat we nu zijn”, begint Martin Defauwes. “Ik ging er vanuit dat we een klein groepje zouden blijven, drie tot vijf mensen. Nu zijn we al met een club van vijftien.”

Varrlyn werd opgericht in 2010. Sindsdien richt het bureau zich op advies, implementatie en ondersteuning op het gebied van technologie voor dealing rooms, treasury en kapitaalmarkten. Het team van specialisten werkt voor grote klanten als ING, Rabobank, ABN Amro, APG-AM, Deutsche Bank, Van Lanschot en Nationale-Nederlanden Investment Partners.

“We helpen met het implementeren van nieuwe systemen, introduceren van nieuwe producten en het voldoen aan wet- en regelgeving”, aldus Defauwes, die tien jaar geleden als één van de drie oprichters aan de wieg van Varrlyn stond.

Starten op het dieptepunt

2010 was op z’n zachtst gezegd een bijzonder jaar om te starten met een bedrijf voor de financiële sector. “We bevonden ons op het hoogtepunt – of dieptepunt – van de financiële crisis”, vertelt Defauwes. “Je zou misschien denken dat dit het slechtst mogelijke moment is om in te stappen, maar hier is juist de basis gelegd voor onze groei. Door de crisis hebben de centrale banken en toezichthouders flink aan de bel getrokken en enorm veel nieuwe regelgeving ingevoerd.”

Dit verschafte Varrlyn direct én indirect een hoop opdrachten. “Ten eerste helpen we klanten te voldoen aan al die nieuwe regels. Ten tweede heeft al die regelgeving zoveel druk gelegd op banken en hun marges dat ze massaal zijn gaan automatiseren – om in control te blijven en om geld te besparen. Ook daar helpen wij ze bij. Opgeteld zijn we zo de afgelopen tien jaar flink gegroeid.”

We will get the job done

Zo’n drie jaar na de oprichting sloot Cherien van Ampt zich aan bij het managementteam van Varrlyn. “Ik richt me hoofdzakelijk op de business development”, vertelt ze. “Ik houd alle ontwikkelingen binnen de sector goed in de gaten: Wat gebeurt er binnen de financiële markten? Waar gaan onze klanten naartoe? Wat zijn de nieuwste technologische innovaties?”

Terugkijkend op haar zeven jaar bij Varrlyn overheerst bij Van Ampt een gevoel van trots en blijdschap: “Het is voor mij nog steeds overweldigend hoe goed we dat momentum hebben kunnen pakken. Dat we onze voet tussen de deur hebben gekregen bij al die grote namen. Dat we het vertrouwen hebben opgebouwd om zoveel sleutelprojecten te mogen uitvoeren. Eentje die eruit springt is bijvoorbeeld APG-AM, waar we in tien jaar tijd de gehele IT-keten hebben vervangen.”

“Maar het meest trots ben ik nog wel op onze mensen”, geeft Van Ampt aan. “Het team dat om onze heen is gegroeid. Ik vind het zo mooi om te zien dat mensen zich blijven aansluiten bij Varrlyn. Het is aan hun te danken – hun expertise, creativiteit en doorzettingsvermogen – dat we nu zijn waar we zijn.”

“Daar onderscheiden we ons ook op”, vult Defauwes aan: “Onze specialisatie en delivery-focus. We zijn een redelijk kleine club met zeer ervaren mensen. Onder het motto ‘we will get the job done’ garanderen we dat we de projecten succesvol opleveren. Bij ons klop je niet aan als je in één keer tien mensen wil inhuren, maar als je op zoek bent naar die paar specialisten die cruciaal zijn om het project tot een succes te maken.”

“Onder het motto ‘we will get the job done’ garanderen we dat we de projecten succesvol opleveren.”
– Martin Defauwes, Partner

Bewogen jubileumjaar

Vorige maand zou uitgebreid worden geproost op de eerste tien jaar Varrlyn, maar het liep anders. “Elke witte donderdag vieren we onze verjaardag”, vertelt Defauwes: “En dit keer stond natuurlijk een extra groot feest gepland. Uiteraard kon het niet doorgaan. We hebben het nu verschoven naar volgend jaar. En in juli zouden we met het hele bedrijf een paar dagen weggaan, maar het lijkt er steeds meer op dat we dat ook moeten uitstellen. We hadden ons uiteraard iets anders voorgesteld bij ons jubileumjaar, maar het is niet anders.”

De impact van de coronacrisis op de projecten valt voorlopig nog wel mee. Defauwes: “Veel regelgeving is met een jaar uitgesteld. Maar als je projecten eenmaal gestart bent is het niet verstandig om die een jaar stil te leggen en weer op te pikken, dus meeste projecten gaan gewoon door – ook de projecten die niet met regelgeving te maken hebben. Bij dit soort abrupte verstoringen van de markt worden projecten echter meestal ook niet direct stilgelegd. Ik verwacht dan ook dat de impact bij de volgende projectrondes groter zal zijn. De budgetten gaan gewoon omlaag.”

Op naar de volgende tien jaar

Verder vooruitkijkend, wil Varrlyn zich de komende jaren meer gaan richten op de gehele finance- en risk-ketens. “De vraag op het gebied van regelgeving blijft toenemen”, legt Van Ampt uit. “Je zou bijna kunnen zeggen dat de hele sector wordt gegijzeld door al die nieuwe regels. Wij krijgen van opdrachtgevers steeds meer het vertrouwen om ze daar end-to-end bij te helpen.

“Je ziet dat de ketens van risk en finance vaak nog niet goed in lijn liggen met elkaar”, vult Defauwes aan. “Het gaat om hetzelfde transactieportfolio, maar toch zijn de getallen vaak anders. Die zouden hetzelfde moeten zijn. Wij onderzoeken waar die verschillen vandaan komen en koppelen die twee ketens aan elkaar om te zorgen dat ze in het vervolg wel dezelfde cijfers rapporteren.”

Een andere ontwikkeling is dat banken steeds vaker diensten afnemen via gebundelde langetermijncontracten, waardoor de markt krapper wordt voor kleine partijen. Toch wil Varrlyn op eigen benen blijven staan.

“We zijn wel twee keer benaderd voor een overname”, vertelt Defauwes. “Dat waren goede aanbiedingen maar we zijn er niet op ingegaan. We zijn tien jaar geleden juist begonnen omdat we onafhankelijk wilden zijn. We vinden het leuk om aan klantenprojecten te werken, maar ook om ons eigen bedrijf te runnen. Gelukkig kunnen de grote bureaus nog niet alles leveren en weten klanten ons dus nog steeds te vinden, maar het wordt wel uitdagender ja.”

Het liefst viert Varrlyn over tien jaar dan ook zijn twintigste verjaardag als autonoom bedrijf. “Bij grote partijen heb je vaak toch meer hiërarchie en structuur”, geeft Van Ampt aan. “Doordat wij vrij klein zijn kunnen onze mensen grotendeels doen wat ze zelf willen – van de trainingen die ze volgen tot aan de projecten waaraan ze werken. Zeker ervaren mensen zoals wij die hebben hechten daar veel waarde aan. Kortom: we genieten van alle vrijheid die we hebben en kijken uit naar de volgende tien jaar!”