Back to news

Merrlyn voert verplichte rebranding door naar Varrlyn

1 May 2014

Merrlyn, een specialist op het gebied van business en IT-implementaties binnen de financial markets sector, heeft een rebranding doorgevoerd. Per vandaag gaat het Amsterdamse bureau verder onder de naam Varrlyn. De opmerkelijke wijziging in de bedrijfsnaam komt niet  vrijwillig – Merrlyn werd door het Amerikaanse Merrill Lynch verzocht om afstand te nemen van hun merknaam.

Merrlyn is medio 2010 opgericht door drie voormalig adviseurs van Accenture: Marlijn Boerma, Martin Defauwes en Stephan van der Windt. In de afgelopen vier jaar heeft het boutique advieskantoor geheel tegen de stroom in een sterke groei doorgemaakt.  Anno 2014 bestaat het team inmiddels uit 12 business en IT-consultants. Doelstelling van het consultancybureau is om binnen enkele jaren uit te groeien tot een toonaangevend originele brand binnen het Financial Markets domein met het accent op dealing rooms.

Rebranding

Per vandaag gaat Merrlyn verder onder de naam Varrlyn. Niet zo schokkend als bijvoorbeeld de recente rebranding van Booz & Company naar Strategy& of die van DOC Advies naar Morgens. Toch zal de markt moeten wennen aan de nieuwe brand. Om meer te weten over de achtergrond van de naamswijziging en de implicaties daarvan stelde Consultancy.nl zes vragen aan Cherien van Ampt. Zij is verantwoordelijk voor business development en de marketing portefeuille.

Wanneer hoorden jullie voor het eerst over het verzoek van Merrill Lynch?

Merrill Lynch is een wereldwijd financieel advies kantoor voor vermogens en investeringsmanagement. Eind 2011 verscheen de eerste brief van Merrill Lynch.  Bij het zien van de enveloppe dachten we nog even aan een eventuele nieuwe opdracht die binnen kwam van een zeer gerenommeerde partij. Die droom spatte uiteen. Een klemmend appel werd gedaan om onze bedrijfsnaam te wijzigen. Deze zou te veel lijken op de gevestigde naam Merrill Lynch.

Nog geprobeerd om ertegen in te gaan of was het een duidelijke zaak?

Wij zijn bekend met David & Goliath-rondes en gaan deze niet snel uit de weg. In het begin hebben we geprobeerd tegen het verzoek tot naamsverandering in te gaan. Al snel voorzagen wij oplopende kosten en eindeloos getouwtrek tussen advocaten. Dit maakte dat wij uiteindelijk een punt bereikten dat wij akkoord zijn gegaan met het verzoek.

Waarom viel de keuze op Varrlyn?

We hielden ons voor een naam te kiezen die geoorloofd zou worden door het merkenbureau, maar die toch niet totaal anders zou klinken voor onze klanten. Wij hebben een hechte band met ons personeel. Samen met hen zijn een aantal namen bedacht. Vervolgens is er gestemd. Een van onze medewerkers bedacht de naam Varrlyn. Een niet altijd even waterdichte stemmentelling en prijsuitreiking zorgden voor de nodige jolijt. We zijn blij met onze nieuwe naam. De partijen waarmee wij samenwerken hebben wij middels een communiqué op de hoogte gesteld dat wij per vandaag Varrlyn heten.

Zal de naamsverandering nog gevolgen hebben voor jullie positionering en/of klanten?

Ons kantoor hebben we gefundeerd op een aantal stevige uitgangspunten en een opgebouwd vertrouwen bij onze klanten. Onze naam is daarin belangrijk, maar vanuit het perspectief van marktpositie zijn onze core values en de kwaliteit die we leveren belangrijker. Een doorslaggevende draai geven wij aan zaken die meer binnen onze invloedssfeer liggen zoals begrip van onze klant, consistente kwaliteit, commitment, business sense en originaliteit.

Hoe zit het met eventuele merkrecht mochten jullie internationaal uitbreiden?

Wij hebben nu het merk Varrlyn succesvol geregistreerd.

Kijkend naar de toekomst, afgelopen jaar rond deze tijd gaven jullie in een interview met Consultancy.nl aan dat de komende periode in het teken stond van verdere uitbouw en professionalisering? Hoe staan jullie er nu voor?

Aan zowel interne vraagstukken als aan verzoeken van onze klanten merken wij dat de waardering voor wat wij neerzetten steeds breder wordt uitgesproken. Met deze ontwikkeling zijn wij blij. Dit zorgt ervoor dat dat wij het onderwerp business development grotere aandacht geven. Wij zijn momenteel bezig met het uitkristalliseren van onze strategie en company branding. Daarnaast spannen we ons in voor de uitbouw van ons team, schaalvergroting bij huidige klanten waaronder APG en positionering bij nieuwe zoals Nuon.